Onze tips:

Koffieautomaat kiezen

Bookmark and Share

Welke koffieautomaat uiteindelijk op de werkvloer komt te staan is een kwestie van keuzes maken. Vaak betekent dit een balans tussen smaak en meer praktische overwegingen. Heeft u nog nooit eerder een koffieautomaat op het werk gehad, of bent u op zoek naar een ander exemplaar? De volgende 4 stappen helpen u op weg naar de ideale koffie voor op het werk.

Stap 1. Inventariseer uw wensen

Een belangrijke eerste stap is het inventariseren van de wensen en mogelijkheden op de werkplek. Zijn er veel koffieliefhebbers? En drinken zij heel de dag door koffie of zijn er piekmomenten, zoals de lunchpauze? Zijn de smaak en kwaliteit het allerbelangrijkst of moeten veel mensen van een simpelweg goede kop koffie kunnen genieten? En is snelheid daarbij belangrijk? Of gaat u toch voor het kostenplaatje? Bij grote afname kan de ene zetmethode financieel aantrekkelijker zijn dan de andere.

Stap 2. Kies het soort automaat

Omdat een pistonautomaat op het werk niet werkt, is de volautomaat de beste keuze. De volautomaat spoelt zichzelf automatisch, kan bekertjes uitgeven, vraagt weinig handelingen en werkt snel.

De koffieautomaat vult u met A-merk of huismerk koffie van verschillende leveranciers. Welke koffiemerken voor u beschikbaar zijn is vaak vastgelegd in het contract wat u met de leverancier van uw automaat heeft. Met hen maakt u merkafspraken, of u kiest voor een van de vele huismerken. Een aantal A-merken brengt ook haar eigen koffieautomaten op de markt.

De voor- en nadelen van de verschillende zetmethodes van koffieautomaten:

  • Koffiebonen
    Hoge kwaliteit koffie. Ieder kopje duurt ongeveer 30 seconden. Zijn er duidelijk piekmomenten, dan kan er file bij de automaat ontstaan. De koffieautomaat met koffiebonen moet regelmatig handmatig bijgevuld en schoongemaakt worden. Koffiebonen zijn in de regel de duurste zetmethode.
  • Fresh Brew / filter
    Kwalitatief goed, maar niet van de hoogste klasse. In 18 seconden een relatief snel kopje verse koffie. Vaak in volautomaten gebruikt, wat minder onderhoud vraagt. Piekmomenten kunnen redelijk goed worden opgevangen en de kosten zijn gemiddeld te noemen.
  • Vriesdroog
    Kwalitatief prima, snel kopje koffie (8 seconden). Per kopje slechts kleine dosering nodig, dus relatief goedkoop. In volautomaat vergt de automaat weinig onderhoud.
  • Liquid
    Kwalitatief redelijk, zeer snel kopje koffie (6-8 seconden). Liquid koffie moet voor gebruik worden ontdooid, wat iets meer planning vraagt. Beperkt houdbaar, tot 6 weken. Het grote verschil met vriesdroogautomaten is het onderhoud. Automaten die werken met koffieconcentraat hebben over het algemeen meer onderhoud nodig.

 

Stap 3. Gewenste extra’s

Voor u op zoek gaat naar een koffieleverancier voor een goede deal, bedenkt u of u nog extra wensen heeft waaraan de koffieautomaat moet voldoen. Zou een kannenfunctie bijvoorbeeld uitkomst bieden; heeft u servies nodig; is er animo voor bijvoorbeeld thee, koud water, chocolademelk, suiker of melk?

U kunt eerst overgaan op een proefplaatsing alvorens een koffieautomaat aan te schaffen. U probeert de koffieautomaat een tijdje uit, zodat u zeker weet of het iets voor u is. Mocht het apparaat toch niet bevallen, dan stapt u gewoon over op een andere.

Stap 4. Leveranciers benaderen

Heeft u een lijstje met wensen en eisen opgesteld? Dan is het nu hoog tijd leveranciers te gaan zoeken die daarbij passen en ze vervolgens te benaderen. Natuurlijk kunt u Googlen, maar voor het gemak hebben wij op de pagina leveranciers al wat adressen voor u op een rij gezet.

U kunt direct in contact treden, maar u kunt ook bij verschillende koffieleveranciers offertes aanvragen en ze op uw gemak met elkaar vergelijken.