Onze tips:

Woordenboek

Bookmark and Share

Heerlijk, al die koffiesmaken en -variaties. Koffiebonen mogen dan vooral uit gebieden rond de evenaar komen, het drankje zelf is over de hele wereld mateloos populair. Niet zo verrassend dus, dat er inmiddels heel wat varianten bedacht zijn. Zo veel zelfs, dat we hier de populairste voor de duidelijkheid nog even op een rijtje zetten. Probeer ze ook en geniet!

A

Americano
Eén of twee espresso’s, geserveerd met heet water, waardoor de smaak kan worden aangepast.
Aciditeit
Smaakomschrijving. Ondanks het feit dat de term aciditeit (zuur) negatief overkomt, is het in de meeste gevallen een positieve omschrijving. Net zoals bij wijn waar aciditeit onmisbaar is, zorgen zuren bij koffie voor harmonie.
Arabica
Een koffieplant die arabica koffiebonen produceert.

B

Barista

Italiaans voor barman. Een barista is een koffiemeester, een vakvrouw of -man. Iemand die koffie en zetmethodes op zijn of haar duimpje kent en werkzaam in een koffiebar.

C

Cacao

Refereert naar cacaopoeder, -boter, –boom of -boter.
Cacaopoeder
Gemalen inhoud van al dan niet gebrande cacaobonen.
Cafeïne
Actieve stof in koffie, thee, cacao. Cafeïne heeft invloed op stofwisseling, sympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Een grote misvatting is dat espresso meer cafeïne bevat dan gewone koffie. In werkelijkheid is het zelfs andersom.
Cafeïnevrije koffie
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een kopje cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 mg cafeïne. Dat is wel erg weinig in verhouding tot de 85 mg in een kopje gewone koffie. Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van koffiebonen waaruit vóór het branden de cafeïne is verwijderd. Dat gebeurt met zogeheten organische oplosmiddelen. Het is mogelijk dat resten van het oplosmiddel in de koffie achterblijven. Deze verdwijnen vrijwel helemaal bij het branden van de koffiebonen. Wat achterblijft in de koffie is zo weinig dat het geen schadelijke gevolgen heeft.
Cafetière
Naam voor de bereidingswijze en het apparaat om koffie mee te zetten. Een glazen pot waarin koffie van een grove maling zo’n vier minuten trekt. In plaats van water door een filter te halen, duwt een filter daarna de koffiemaling naar beneden. De koffiedrank kan dan bovenuit worden geschonken. De cafetière is een slow coffee methode.
Cappuccino
Koffievariatie met gelijke delen espresso, melk en melkschuim.
Corretto
Een koffievariatie van een espresso met een scheut alcoholische drank. Een ‘gecorrigeerde’ koffie.

D

Doppio
Dubbele espresso (60 ml).

E

Espresso
Een koffievariatie waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Het is de basis van veel andere koffievariaties. Het wordt gezien als opkikker, maar bevat in feite mindere cafeïne dan een gewone koffie.

F

Freddo
Koffievariatie waarbij espresso wordt afgekoeld door het te mixen met ijs in een cocktailshaker. Italianen drinken dit aan het einde van hun diner.

J

Javaanse koffie
Vandaag de dag wordt de term Java in bijvoorbeeld de Verenigde Staten gebruikt als synoniem voor koffie. Javaanse koffie verwijst daarnaast ook wel naar een koffievariatie met melk, cacao en suiker.

K


Koffie
Meestal warm gedronken, stimulerende drank. Gemaakt van heet water dat in contact wordt gebracht met ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. De koffiebonen.
Koffie verkeerd
Nederlandse benaming van het Franse café au lait, het Italiaanse caffè latte en het Vlaamse lait russe. Koffie met veel melk. Een grote mok met espresso of caffe lungo met (opgeschuimde) warme melk. Melk wordt aan de koffie toegevoegd, het grote verschil met Latte Macchiato.
Koffiebes
Vrucht van de koffieplant. Koffiebonen zijn de pit van deze bes.
Koffieboon
Zaden van de koffieplant. Groeien in de koffiebes.
Koffieplant
Houtige plant. Er zijn wel zestig verschillende soorten koffieplant die allemaal verschillende soorten bessen en dus koffiebonen geven.

L

Lait russe
Vlaamse benaming voor koffie verkeerd.
Latte
Italiaans voor melk.
Latte art
De kunst van decoratieve ontwerpen in de melk van cappuccino of koffie verkeerd.
Latte macchiato
Vergelijkbaar met koffie verkeerd. Bij de latte macchiato wordt echter de espresso toegevoegd aan de melk in plaats van andersom. Ook vaker geserveerd met warme melk én melkschuim. Herkenbaar aan de mooie laagjes en meestal geserveerd in een glas.
Lungo
Italiaans voor lange koffie. Een espresso met meer water, een uitgerekte espresso.

M

Macchiato
Italiaans voor gevlekt. Een espresso met een dotje warme geschuimde melk. Niet te verwarren met Latte Macchiato.   
Mochaccino
Cappuccino met chocolademelk in plaats van gewone melk.

R

Ristretto
Een mini kopje koffie van 15 à 20 ml. Dit is minder dan een espresso (30 à 40 ml). Deze koffievariatie wordt wel gezet met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie, waardoor deze smaakvoller en aromatischer is dan espresso.
Romano
Romeins kopje espresso. Bij de espresso wordt een stukje citroenschil of schijfje citroen geserveerd. Dit wrijft men over de rand van het kopje om een citroensmaak mee te geven.

S

Slow coffee
Koffie gezet met ‘langzame’ zettechnieken. De laatste tijd is slow koffie (vaak met ouderwets filter) hip. De snelle zetmethodes bleken niet bij elke koffiesoort optimale smaak te creëren. Slow koffie neemt zo’n 3 tot 5 minuten in beslag. Voor velen een momentje van rust.
Soja latte
 Latte met sojamelk in plaats van koeienmelk.

W

Wienermelange (warm)
Wienermelange is een romige gesuikerde koffie, afgewerkt met slagroom en cacaopoeder. Het schuim wordt geklopt van een halve eierdooier en een eetlepel kristalsuiker. Dit schuim wordt vermengd met een kop sterke koffie die afgewerkt wordt met slagroom en cacaopoeder.
Wienermelange (koud)
Een mengsel van een eetlepel kristalsuiker en een eetlepel honing wordt met een kop koffie vermengd en in een koelkast afgekoeld. Eenmaal gekoeld wordt dit weer over een bolletje vanilleroomijs gegoten en afgewerkt met slagroom en cacaopoeder.

Z

Zetmethodes
Manieren om koffie en thee te zetten. Hierbij spelen de koffie en thee een rol, maar ook de variabelen water, druk, tijd en hoeveelheid hebben invloed op het eindresultaat.
Zuivere koffie
Betrouwbaar, legaal, onverdacht, pluis.