Onze tips:

Variëteiten

Bookmark and Share

Een lekkere kop koffie op het werk heeft niet veel foefjes nodig. Hebt u een mooie koffieautomaat staan om lekkere espresso’s mee te zetten? Overweeg dan eens de aanschaf van een goede melkopschuimer en verras uw collega’s met heerlijke koffievariëteiten. Een aantal smakelijke suggesties:

Espresso

Voor een kopje echte espresso wordt water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffiebonen gedrukt. Goede espresso heeft dat typische bruine cremalaagje. Dit laagje moet zo stevig zijn dat het een lepeltje suiker een paar seconden kan dragen. Omdat espresso sterke koffie is, wordt het in hoeveelheden van 30 ml geserveerd.

Espresso ristretto

Espresso ristretto wordt gezet met dezelfde hoeveelheid koffiebonen als gewone espresso. Er wordt minder water gebruikt, waardoor espresso ristretto sterker smaakt.

Espresso doppio

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is een espresso doppio een ‘dubbele espresso’. De hoeveelheden zijn verdubbeld en de koffie wordt in een groter kopje geserveerd.

Espresso macchiato

Voor espresso macchiato wordt dezelfde hoeveelheid ingrediënten gebruikt als voor een gewone espresso. Geserveerd in een klein glas of kopje, wordt er een eetlepel warme geschuimde melk aan toegevoegd. Macchiato betekent in het Italiaans dan ook ‘gevlekt’.

Espresso con panna (espresso tazza d’oro)

Espresso con panna is een luxe variant van de espresso macchiato: in plaats van geschuimde melk gebruikt men slagroom.

Espresso lungo (caffè americano, caffè grande)

Espresso lungo is een grote espresso. De hoeveelheid is, net als bij de espresso doppio, verdubbeld. Maar in plaats van meer koffie is er heet water toegevoegd, waardoor de espresso lungo minder sterk smaakt.

Espresso corretto

Een gewoon kopje espresso wordt extra speciaal met een scheutje alcohol.

Espresso romano

Espresso romano is een gewoon kopje espresso geserveerd met een stukje citroenschil of een schijfje citroen. De citroen wordt over de rand van het kopje gewreven voor een extra smaakbeleving.

Cappuccino

Deze krachtige, romige koffievariant is over de hele wereld erg populair. Op verschillende manieren te bereiden en te garneren.

Cappuccino

Cappuccino is van oudsher afkomstig uit Wenen. Cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Naar smaak wordt er cacaopoeder of kaneelpoeder over de schuimlaag gestrooid.

Cappuccino senza schiuma

Een cappuccino zonder melkschuim. Het lijkt een beetje op een koffie verkeerd of caffè latte.

Cappuccino chiaro en cappuccino scuro

Cappuccino chiaro bevat een kleiner deel koffie en een groter deel melk dan gewone cappuccino. Bij cappuccino scuro serveer je juist meer espresso en minder melk. Deze variant is dus donkerder.

Koffievarianten met melk

Koffie met melk is zachter dan de donkere espresso of cappuccino koffievarianten. Met veel of weinig melk smaakt goede koffie nog steeds heerlijk.

Caffè latte (koffie verkeerd)

Een koffie verkeerd bevat meer melk dan koffie. Een deel espresso wordt gemengd met vier delen half hete of gestoomde melk.

Café au lait

De Franse variant van caffè latte, met het verschil dat er in plaats van vers gemalen bonenkoffie, filterkoffie wordt gebruikt.

Latte macchiato

Latte macchiato bevat eigenlijk maar een klein scheutje koffie in veel warme melk. Een goed gezette latte macchiato herken je aan de verschillende laagjes die niet in elkaar overlopen.

IJskoffie

Een moderne draai op het traditionele hete kopje koffie. In de zomerzon toch genieten van een kop koffie? Deze ijskoude varianten maken het mogelijk.

Caffè freddo

IJskoude koffie. Voor caffè freddo wordt een scheut espresso afgekoeld door het over ijs te gieten. De twee worden gemengd, gezeefd en traditioneel in een martiniglas geserveerd.

Caffè latte freddo

Een caffè freddo met extra melk. Een ijskoude caffe latte dus.