Onze tips:

Soorten koffieautomaten

Bookmark and Share

De keuze in koffieautomaten is groot. Verschillende A-merken hebben hun eigen machines ontwikkeld. Ook leveranciers bieden genoeg keuze en functionaliteit, gevuld met eigen merk of A-merk koffie. Over het algemeen zijn koffieautomaten in twee categorieën op te splitsen: piston en volautomaten.

Piston of volautomaat?

Een piston koffiemachine is een handbediende machine. De bonen moeten apart gemalen worden. Vervolgens gaan ze in de filter van de piston, welk u vastklikt in het apparaat. Tijdens het koffiezetten regelt u zelf de hoeveelheid waterdruk. Omdat dit type koffieautomaat veel tijd en kennis vraagt, is het vaak geen goede optie voor op kantoor.

De volautomaat is de juiste keuze voor koffie op het werk. Met een enkele druk op de knop heeft u een lekker bakje koffie of espresso. De meer geavanceerde machines zetten ook andere koffievarianten, zoals latte macchiato en cappuccino.

Zetmethoden

Volautomatisch betekent dat het apparaat zichzelf reinigt en spoelt. Hoe intensief dit gebeurt, is afhankelijk van de prijsklasse van het apparaat. Bij basismodellen zal dit minder intensief gebeuren dan bij de toestellen uit het topsegment. Volautomatische koffieautomaten zijn uitgerust met een van de volgende zetmethoden:

 • Koffiebonen
  Per kopje wordt een hoeveelheid bonen gemalen. Daardoor geeft deze zetmethode een smaakvolle, krachtige kop koffie. U moet rekenen op ongeveer 30 seconden per kopje.
 • Fresh Brew / filter
  Gemalen koffie wat op een intensieve, snelle manier is gebrand. De koffie wordt onder druk van water door een filter gedrukt. Dit zorgt voor een vlotte, smakelijke kop koffie.
 • Vriesdroog
  Een zeer grote hoeveelheid sterke koffie wordt gezet en daarna ingevroren. Tijdens een intensief proces wordt het verwerkt tot een concentraat in de vorm van fijne korrels. Kenmerkend voor vriesdroogkoffie is de snelheid. In gemiddeld 8 seconden is uw koffievariant klaar.
 • Liquid
  Liquid koffie wordt luchtdicht en diepgevroren bewaard. Het vloeibare koffieconcentraat zorgt voor een snel kopje koffie. Voor gebruik moet liquid koffie ontdooien. Het is een van de goedkopere zetmethodes.