Onze tips:

Duurzaamheid

Bookmark and Share

Koffie moet niet alleen lekker zijn, maar ook verantwoord worden geproduceerd. De overproductie van koffie kan ernstige schade aan natuur en milieu aanrichten. Bovendien is het belangrijk dat koffieboeren werken in goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke prijs ontvangen voor hun koffie. Dat lijkt moeilijk, maar is dat door de inzet van verschillende organisaties allang niet meer.

Biologische koffie

In de biologische koffieteelt worden geen kunstmest en pesticiden gebruikt. Koffieboeren op biologische koffieplantages gebruiken compost van bijvoorbeeld koemest, boombladeren en snoeisel om de grond te voeden. Ziekten en insecten worden op natuurlijke wijze bestreden (bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes tegen de bladluizen) en de boeren wieden met de hand. Zo worden de arbeiders niet blootgesteld aan chemische middelen én vindt u geen chemische resten in uw kopje koffie terug.

Eerlijk is heerlijk

Er zijn koffieproducenten die zich naast de koffieplantages ook bekommeren om de mensen daaromheen. Zij investeren in de leef- en werkomstandigheden van de plantagearbeiders en hun families. Zij helpen bij het opzetten en bouwen van scholen, klinieken en faciliteiten om de koffie te bewerken.

Organisaties en keurmerken

Duurzame koffie is herkenbaar aan de volgende keurmerken:

  • Rainforest Alliance – Wereldwijd het symbool voor duurzame projecten op gebied van natuur, sociale ontwikkeling en economische kansen
  • UTZ Certified – Koffie, cacao en thee met het UTZ logo zijn geproduceerd met oog voor de leefomstandigheden, ontwikkeling en scholing van en voor boeren en hun families.
  • Max Havelaar – Het fairtrade keurmerk. Duurzame productie, eerlijke handel en armoedebestrijding staan voorop.
  • Bird Friendly – Keurmerk van het Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC). Biologische koffie, geproduceerd met speciale aandacht voor het behoud van vogelrijke bosgebieden.

 

Mok of plastic bekertje?

Gaat u koffie op het werk drinken uit wegwerpbekertjes of kopjes? Zijn plastic bekertjes minder milieubelastend of is een stenen mok beter voor het milieu? Er zijn verschillende studies die onderzochten welke van de twee het minst belastend is voor het milieu. De centrale onderzoeksvraag is: Vervuilen bekertjes meer (omdat u ze weg gooit) of is het afwassen van een mok meer milieubelastend (door gebruik van energie, water en zeep).

De uitkomsten van deze onderzoeken zijn vaak afhankelijk van wie het onderzoek gefinancierd heeft. De brancheorganisatie voor wegwerpbekertjes financierde in 2007 een onderzoek van TNO, genaamd "Gebruik je kop, kies een beker". Stichting Disposables Benelux financierde dit onderzoek. Hierdoor zal de uitkomst van het onderzoek natuurlijk nooit zijn dat disposables meer milieubelastend zijn dan een mok omspoelen.

Journalisten van verschillende pluimage (Elsevier of NOS) nemen dit soort persberichten klakkeloos over zonder er ook maar 1 vraagteken bij te zetten. Maar het is een "wij van WC-eend,... adviseren WC-eend" verhaal.

De variabelen en conclusies van het onderzoek zijn - nog los van de belangenverstrengeling - aan interpretatieverschillen onderhevig. Dus alle statistieken, marketing, "afhankelijkheid" van de onderzoekers en fancy onderzoeksmethodieken ten spijt is boerenverstand ook hier de beste raadgever. Wanneer u de hele dag gewoon uit dezelfde mok drinkt kan dat ons inziens nooit meer vervuilend zijn dan 8 plastic bekertjes in de vuilnisbak gooien.

Naast het milieu aspect is nog iets van belang bij de keuze tussen plastic bekertjes of een stenen kopje: wat vindt u lekkerder drinken?