Onze tips:

Over Koffie

Bookmark and Share

Koffie is een van de meest geliefde warme (en tegenwoordig ook koude) dranken ter wereld. Het wordt gemaakt van gemalen koffiebonen. Onder hoge druk wordt heet water door de maling geperst. Het resultaat is een dampend kopje geurige koffie.

De geschiedenis van koffie

Er gaan veel verhalen de ronde over de ontdekking van koffiebonen. Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat koffie oorspronkelijk uit Oost-Afrika komt. Een VOC schip bracht de koffieplant naar Nederland. Het Nederlandse klimaat bleek niet geschikt voor de plant, dus besloot men de koffieplant mee te nemen naar Java.

Koffieplanten verspreidden zich daarna snel over de tropische gebieden. De Hollanders waren de eerste koffiehandelaars die de koffie grootschalig naar Europa brachten. Amsterdam was zelfs lange tijd het belangrijkste koffiehandelscentrum.

De herkomst van koffie

Koffiebonen groeien aan de koffieplant (coffea) en zijn in feite de pit van de koffiebes. Een koffiebes draagt twee koffiebonen. Er zijn talloze varianten van de coffea plant, waarvan de Coffea Arabica (arabicabonen) en Coffea Robusta (robustabonen) het bekendst zijn. Koffieplanten gedijen het best in een warm klimaat. Logisch dus, dat veel koffie uit landen rond de evenaar komt, zoals Brazilië en Colombia.

Koffieplantages liggen meestal op een berghelling. Hoe hoger de plantage ligt, hoe beter de kwaliteit van de koffie. Toch wordt van alle koffie slechts 10% gerekend tot de ‘gourmet’ koffie — de betere specialiteitenkoffie.

Koffiebonen worden vaak in grote hoeveelheden met elkaar vermengd. ‘Estate’ koffie is koffie waarvan de bonen van één bepaalde plantage komen en dus niet met bonen van andere herkomst worden verwerkt. Op die manier behoudt de koffie een eigen karakter en uitgesproken smaak. Dit soort exclusieve koffie is beperkt verkrijgbaar.

Het proces

De koffiebes wordt geplukt zodra ze rijp is. Dit is te zien aan de rode kleur. De ruwe koffiebonen worden na de pluk gedroogd en gebrand (geroosterd) in de koffiebranderij. De suikers in de koffiebonen carameliseren waardoor de boon haar typische smaak, aroma en bruine kleur krijgt.

Op sommige plantages worden ook de groene koffiebessen geplukt. Deze worden in jute zakken verpakt. Ze zijn bedoeld voor verscheping naar verre landen, bijvoorbeeld Nederland. Tijdens de reis rijpen de bessen, waarna de bonen op bestemming worden gebrand. Eventueel worden de gebrande koffiebonen daarna weer vervoerd naar eindgebruikers in het buitenland.