Onze tips:

Welke koffie?

Bookmark and Share

Hoe groot de keuze in koffiesoorten voor u is, hangt af van uw koffieautomaat en het contract met uw leverancier. Staan er in het contract afspraken met betrekking tot koffiemerk en –soort, dan bent u uiteraard daartoe beperkt.

U kunt zowel contractueel als technisch aan de leverancier gebonden zijn. Bijvoorbeeld wanneer u korting op de automaat ontvangt en als tegenprestatie voor langere tijd alleen daar uw koffie afneemt. De techniek van het vullen van de automaat (met bakken of zakken koffie) kan ook specifiek zijn aan uw leverancier.

In beide gevallen bent u voor koffieafname gebonden aan de leverancier van de automaat. En dus beperkt tot hun aanbod. De ene leverancier heeft een breder aanbod en betere koffies dan de andere. Koopt u een espressoapparaat zonder contractuele verplichtingen, dan bent u vrij om zelf op zoek te gaan naar de lekkerste koffiebonen.

De koffieautomaat met koffiebonen biedt over het algemeen de meeste keuze: er zijn talloze soorten koffiebonen met ieder hun eigen smaak. De Fresh Brew en filter machines bieden ook genoeg keuze; er zijn veel verschillende koffiemelanges verkrijgbaar. Vriesdroog en liquid koffie bieden over het algemeen weinig keuze: de smaak kent weinig variatie.

Arabica en Robusta koffiebonen

De meest gebruikte koffie blijft een melange van robusta- en arabicabonen van verschillende afkomst. De Arabica wordt verbouwd in de hoger gelegen gebieden van Afrika en Zuid-Amerika en heeft een milde smaak, een fijne geur en is niet erg krachtig. Deze koffieboon wordt voor ongeveer 65% van de totale koffieproductie gebruikt.

De Robusta koffieboon doet haar naam eer aan en is veel krachtiger, harder en ietwat bitter van smaak. De Robusta komt vooral uit de laaggelegen koffiegebieden van Afrika en Azië. Uiteindelijk zijn de meeste koffiesoorten melanges van de arabica- en/of robustabonen. Daarbij worden verschillende soorten koffiebonen met elkaar gemengd.

Koffielanden

Koffieplanten houden van zon en de meeste koffie wordt dan ook in landen rond de evenaar geproduceerd. Een aantal van de grootste en belangrijkste koffielanden op een rij:

Brazilië

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld. Ongeveer een derde van alle koffie komt hier vandaan. Hoewel er volgens critici vaak de nadruk ligt op kwantiteit en massaproductie, komen er ook zeer verfijnde koffiesoorten vandaan.

Colombia

Naast Brazilië is Colombia ‘s werelds belangrijkste producent van Arabica. Geen massaproducent, maar levert wel kwaliteitskoffie. Colombiaanse koffie groeit namelijk in de vochtige, gematigde uitlopers van de Andes, waar de combinatie van grote hoogte en een vochtig klimaat zorgt voor een bijzonder milde koffiesoort.

Indonesië

Indonesië is ’s werelds derde koffieproducent. Hier worden topkwaliteit Arabica koffiebonen geteeld. Toch is Indonesië juist de grootste producent van Robusta bonen ter wereld. De verhouding geproduceerde Arabica/Robusta in Indonesië is ongeveer 10/90.

Guatemala

Koffie uit Guatemala behoort tot de beste koffie ter wereld. Dit is te danken aan de grote hoogte waarop de koffie wordt geteeld. Vooral de koffie geteeld op vulkanische hellingen, zoals in Antigua, wordt beschouwd als de absolute top.

Ethiopië

Legendes vertellen over de oorsprong van koffie in Ethiopië. Het woord “koffieboon” zou zelfs van het Ethiopische “kaffa bun” afgeleid zijn. Tegenwoordig is Ethiopië de grootste Arabica exporteur van Afrika. Ethiopië is ook Afrika’s grootste koffieconsument.

Vietnam

Sinds de jaren 90 is Vietnam een grote speler op de koffiemarkt. Robusta is hier de belangrijkste koffiesoort en de productie ervan is explosief en snel gestegen. Niet iedere koffiekenner is daar enthousiast over: kwantiteit bedreigt regelmatig de kwaliteit van Vietnamese koffie.

India

Typisch voor India is dat de teelt van koffie plaatsvindt onder een bladerdak van wel 50 soorten schaduwgevende vegetatie. Door klimaatverschillen in het land komen er veel verschillende koffiesoorten voor. Waar vroeger Arabica de toon zette, is het nu Robusta wat in India het meest wordt geteeld. Single Estate koffies zijn in India in opmars, waardoor het land langzaamaan onder haar ‘middelmatige’ kwaliteitsimago vandaan kruipt.

Keurmerken en duurzame koffie

Koffie is genieten. De productie van koffie is dat niet altijd. Het uitbuiten van koffieboeren en de vernieling van natuur en milieu zijn helaas de wereld van de koffieteelt nog niet uit. Vindt u het belangrijk dat uw koffie duurzaam geproduceerd is, let dan op de herkomst van koffie en de keurmerken die de koffie kan dragen, zoals Rainforest Alliance en UTZ.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor eerlijke handel en milieu voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Rainforest Alliance maakt zich sterk voor de eerlijke en milieuvriendelijke productie van bananen, tropische vruchten, cacao, koffie en thee.

UTZ Certified

UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk staat op koffie, thee en chocolade die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.